Salut Mental, Pobresa i Exlusió Social

Existeix evidència “científica” que la pobresa afavoreix l´aparició de problemes de salut mental i que l´estigma que pesa tant sobre la pobresa com sobre el trastorn mental, dificulta i molt la recuperació de les persones que pateixen ambdues circumstàncies.

Estem assistint a un nou “tsunami” econòmic i social, quan encara arroseguem el que ha comportat la pandemia de la COVID.
Amb l´inici de la invasió rusa a Ucraïna apareix un nou cicle que ens porta, juntament amb la resta d´Europa a una situación d´inflacció social, que es reflecteix en la pujada de l´energia i dels productes alimentaris fins un 20 per cent en la seua totalitat.

La combinació d´aquestos nefastos sucesos va a fer, sens dubte, que el progressiu deteriorament econòmic es perpetue i que la situació afecte a totes aquelles persones que ja están patint una severa pobresa.

Els canvis socials, polítics i familiars registrats a la nostra societat han arribat acompanyats de nous mecanismes de marginació que afecten especialment a les persones més joves i aprofundeixen en la desigualtat.

Precarietat laboral i salarial, escasa formació, dificultat per accedir a una vivenda digna i per tant rebre una atenció adequada són factors, entre d´altres, que propicien l´exclusió social i injusta, el rebuig a la pobresa i l´odi al “pobre”, fenòmen social que encertadament defineix Adela Cortina com APOROFÒBIA.

Aquesta situació no té perquè implicar problemes en salut mental, però sí és un condicionant que pot afectar a la joventut en la seua capacitat d´afrontar els problemes de la vida quotidiana.

Amb aquesta Jornada, Salut (Mental), pobresa i exclusió social que organitza ASIEM en col.laboració amb la coordinadora POBRESA ZERO, pretenem reflexionar sobre aquesta nova realitat i promoure mesures i recursos de carácter polític, econòmic, tècnic i social que van a ser necessaris per a paliar aquesta situació en la qual es troba el nostre col.lectiu de persones associades i usuaris.

Ir al contenido